Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica? Żelazo jest czynnikiem, jaki w układzie odpowiada za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera także układ nerwowy. Myślimy o jego ofertę w zbilansowanej diecie, nie dziwimy się jednak nad rodzajem żelaza, które jemy. Pokazuje się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli odmiany tego elementu, dzielą się między sobą, i brak równowagi pomiędzy nimi widać doprowadzić do niedoborów. Niczym je odróżnić i czy któryś z ostatnich fasonów jest „istotniejszy”?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica?
Pojęcie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ostatni pierwiastek, należy spożywać produkty mające dużą zawartość żelaza, jest błędne. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i zależy od rodzaju żelaza, z jakim posiadamy do robienia. Aby zadbać o odpowiedni stan tej podstaw we naturze, należy nie tylko idealnie komponować posiłki, ale też patrzeć w nich produkty zwiększające przyswajalność żelaza. Chodzą do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, jaką można i używać w formie odpowiednich suplementów diety.
Poznaj różnicę pomiędzy żelazem hemowym a niehemowym i zobacz, w jaki środek uniknąć niedoborów, które w konsekwencji doprowadzają do dużej dla zdrowia niedokrwistości.
Żelazo hemowe
Jak szybko odróżnić produkty wielkie w żelazo hemowe od źródeł żelaza niehemowego? Rozwiązanie leży w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy wpaść w mięsie także różnych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w niniejszym w morzu mięsie czy produktach morza. Warto jednak pamiętać, że mięso wołowe może powodować blisko 45% żelaza hemowego, choć jego przyjmowana ilość różni się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza spośród obecnego źródła.
Żelazo hemowe jest wchłaniane dużo niż niehemowe, a jeżeli nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, znacznie w środowisku witaminy C i kwasu foliowego.
Żelazo niehemowe
Niehemowe, czyli „bez krwi”, to żelazo czerpiące ze źródeł roślinnych. Produkty mające dużo żelaza niehemowego to m.in. wszelkiego typie strączki, takie jak fasola czy soczewica, a jeszcze buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego gatunku są także zioła, w ostatnim bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.
Należy pamiętać na wycieczce, że przyswajalność żelaza z owoców roślinnych jest lekka (1-5%). Aby zwiększyć możliwość na ciekawsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy oraz herbaty, a jeszcze sięgać po produkty o niskim pH (fermentowane i kiszone).
zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?