Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica? Żelazo jest elementem, który w systemie odpowiada za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera także układ nerwowy. Pamiętamy o jego oferta w zbilansowanej diecie, nie dziwimy się jednak nad rodzajem żelaza, które spożywamy. Wyraża się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli sytuacje tego tematu, różnią się między sobą, oraz brak równowagi między nimi może sprawić do niedoborów. Niczym je rozpoznać i ewentualnie któryś z obecnych modeli jest „istotniejszy”?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?
Przeświadczenie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ostatni element, należy jeść produkty zawierające ogromną kwota żelaza, jest błędne. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i zależy od rodzaju żelaza, z jakim mamy do podejmowania. Aby zadbać o dobry etap tej łez we krwi, należy nie tylko dobrze przygotowywać posiłki, ale te patrzeć w nich wyniki zwiększające przyswajalność żelaza. Przylegają do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, jaką można i leczyć w całości odpowiednich suplementów diety.
Poznaj różnicę między żelazem hemowym a niehemowym i sprawdź, w który rób uniknąć niedoborów, które w konsekwencji doprowadzają do groźnej dla zdrowia niedokrwistości.
Żelazo hemowe
Jak łatwo odróżnić produkty możne w żelazo hemowe od centrów żelaza niehemowego? Rozwiązanie siedzi w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy napotkać w ciele i nowych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w tym w morzom mięsie czy produktach morza. Warto ale pamiętać, że mięso wołowe może liczyć blisko 45% żelaza hemowego, natomiast jego brana ilość dzieli się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza z ostatniego źródła.
Żelazo hemowe jest wchłaniane lepiej niż niehemowe, dlatego gdyby nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, tak w środowisku witaminy C i kwasu foliowego.
Żelazo niehemowe
Niehemowe, więc „bez krwi”, to żelazo czerpiące ze centrów roślinnych. Produkty zawierające dużo żelaza niehemowego to m.in. wszelkiego typu strączki, takie jak fasola czy soczewica, a ponadto buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego fasonu są także zioła, w ostatnim bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.
Należy posiadać na wycieczce, że przyswajalność żelaza z materiałów roślinnych jest niewielka (1-5%). Aby zwiększyć okazję na prawdziwsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy i herbaty, a ponadto sięgać po artykuły o małym pH (fermentowane i kiszone).
zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?