TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE

TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI
TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE Truskawki są jednym z popularnych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE

 

Nie tylko cudownie smakują, lecz również są dobry pomysł na własne zdrowie. Niektóre z korzyści jakie stosuje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
minimalizują ryzyko chorób serca,
mają robienie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety produkty te potrafią stanowić też szkodliwe.

Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to niezastąpione źródło witaminy C (silniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek wydobywa się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy też witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie działają na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (płaci za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają poważny czerwony kolor).

Truskawki obecne w 90% woda, oprócz której produkty zawierają sporo błonnika, węglowodanów oraz białka. Posiadają znacznie mało kalorii – 100 g porcja to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natur

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natur. Zaleta ta płynie z ochronnego działania owoców na układ krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie ale przed chorobami układu krążenia, lecz jednocześnie zmianami poziomu cukru we natury.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który posiada działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a i powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stałym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa i na wzrost liczby antyoksydantów we natur, tym jedynym wzmacnia układ immunologiczny. Czynniki te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału i innych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie działają na działanie i pracę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co wpływa, że oczyszczają nasz organizm z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i poprawia procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i zwiększając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują swoją skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno używany istnieje w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale też trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają osadzaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają pozytywnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g ma ok. 0,7 mg ), także długiej ilości witaminy C, ułatwia przyswajanie tego tematu. Dlatego wykorzystuje się wegetarianom i osobom, jedzącym mało mięsa zaraz po jedzeniu wielkich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z produktów roślinnych wynosi jedynie kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których prowadzić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewno to stanowić zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole trwające w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność koncentracji i wprowadzania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co stanowi nader ważne w utrzymaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ UWAGĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą powodować nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia pewno żyć niebezpieczne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą powodować się do powstania reakcji alergicznych i sprawiać bóle głowy. Istotne jest, by zwracać opinię na pochodzenie owoców, poprawia się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wywoływać uczulenia.

Niektórzy mogą być alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie zaleca się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na wielką ich budowa w zyskach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osoby i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie wyróżnia się ich spożywania osobom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo łatwe także daleko częste w naszym regionu, sezon zabiera się pod koniec miesiąca także trwa przez wszystek czerwiec. Można się nimi spożywać bez końca, albo użyć w kuchni na niezliczone środki do deserów, wypieków, koktajli, soków czy produktów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x